WAY Industries má prepustiť 78 ľudí, je to asi štvrtina zamestnancov

30.06.2013 Krupina

Krupina 30. júna (TASR) - Strojárska spoločnosť WAY INDUSTRIES Krupina plánuje hromadne prepúšťať. Na tamojší úrad práce už nahlásila uvoľnenie 78 ľudí. Firma pri tom aktuálne dáva prácu 315 zamestnancom. Informáciu TASR potvrdil predseda tamojšieho odborového zväzu Jozef Miškolci.

"Firma ako dôvod prepúšťania uviedla zlú ekonomickú situáciu," uviedol bez ďalších podrobností Miškolci. Podľa zdroja z prostredia spoločnosti sa chce firma sústrediť už len na montáže dodaných súčastí výrobkov, od samotnej výroby, napríklad zváraním, chce upustiť.

Situácia medzi zamestnancami je napätá. V pondelok dopoludnia sa má rozhodnúť, či na popoludnie zvolajú celozávodný protest.

Podľa informácii, ktoré vedenie firmy poskytlo TASR v apríli, vlaňajšie tržby WAY Industries dosiahli 23,5 milióna eur. V medziročnom porovnaní to predstavovalo nárast o 15,3 %. Viac ako 90 % celkovej produkcie smerovalo na export.

Aj napriek útlmu na globálnom stavebnom trhu sa spoločnosti vlani podarilo preniknúť na nové teritóriá. Šmykom riadené nakladače firma prvý krát dodala obchodným partnerom v Mongolsku a posilnila svoju pozíciu na Balkáne.

Hlavnými odberateľmi spoločnosti pre stavebnú, odmínovaciu a špeciálnu techniku boli Rusko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko, ako aj krajiny severnej Afriky a Ázie.

V uplynulom roku spoločnosť dokončila vývoj a výrobu druhého prototypu zariadenia na ochranu policajných zložiek Božena Riot, ktoré vyvíjala aj v spolupráci s Policajným zborom Slovenskej republiky. Práve slovenské, ako aj zahraničné policajné zložky sú potenciálnymi odberateľmi tohto špecifického obranného systému.

Vlastníkom 100 % akcií WAY Industries je SITNO, a.s. Bratislava. Základné imanie spoločnosti činí 6,166 milióna eur.
 

Vyberte región